piano stemmen

tot tevredenheid
Om lekker piano te spelen, moet een piano gestemd zijn en moeten de klimatologische omstandigheden voor uw instrument zo goed mogelijk afgestemd zijn.
Lees verderAfspraak maken

Wat is 440 Hz, en waarom op die frequentie?

Om lekker te spelen, moet een piano gestemd zijn. Wat mij betreft het liefst rond de 440 Hz. De middelste A heeft 440 trillingen per seconde. Daar zijn de instrumenten ook op gebouwd. De A onder de middelste A trilt 220 trillingen per seconde en die erboven 880 trillingen per seconde.

Als instrumenten op toon staan, klinken ze het lekkerste, helderste, beste. Een piano is meer waard als ie op de juiste toonhoogte staat. Samenspelen met andere instrumenten kan alleen als de piano op de juiste toonhoogte staat. Meespelen met hedendaagse muziek via Cd’s/MP3 kan alleen als de piano op de juiste toonhoogte staat.

Is het u weleens opgevallen dat de vleugel in de pauze van een concert altijd bijgestemd wordt?

Dat zijn professionele pianostemmers, niet een of andere koekenbakker, en toch moet de vleugel gestemd worden, is dat vreemd?

Nee is het antwoord. De vleugel wordt gestemd afgeleverd. De temperatuur en RLV hebben een bepaalde waarde. De mensen stromen de zaal binnen waardoor de RLV verandert, de lichten worden op de vleugel en de pianist gezet waardoor de temperatuur verandert. Omdat dus in korte tijd zowel de temperatuur als de RLV verandert, raakt de vleugel uit zijn evenwicht, en ontstemt hij.

 

Hoe vaak stemmen?

Bovenstaande geeft het meest plezier aan het pianospelen. Daarvoor moet een piano gestemd worden, maar hoe vaak?

De oorzaak van het ontstemmen ligt in de verschillen in temperatuur en vocht in de lucht (Relatieve LuchtVochtigheid = RLV) Als die in balans zijn en niet fluctueren, hoef ik de piano niet te stemmen.

Ons klimaat is aan het veranderen

De temperatuur en de RLV hebben te maken met ons klimaat. Van oudsher hebben wij een mild zeeklimaat, dat wil zeggen een westen of zuidwestenwind met gemiddelde winters een gewone lente/zomer en een vochtige herfst.

Helaas is ons klimaat drastisch aan het veranderen. Strenge winters zijn de afgelopen 10 jaar op een hand te tellen. De zomers breken qua temperatuur elk jaar records. De lentes kenmerken zich als pre-zomers. En de herfst is niet meer zo vochtig als vroeger. Gevolg is dat er overal vocht tekort, veel droogte en laag grondwaterpeil. Ook de wind speelt hier een grote rol in. Hadden we vroeger vaak een wind uit het westen, die ook regen meebracht. Nu hebben we vaker dan ooit een oostenwind, (noordoost/zuidoost) die geen regen meebrengt, maar juist droge lucht waar weinig vocht in zit. Die droge lucht komt ook onze huizen binnen, wat weer funest is voor onze piano en vleugel, omdat die hoofdzakelijk van hout zijn gemaakt en hout heeft vocht nodig. Vandaar dat er luchtbevochtigers, hydrocelen en PLS-systemen te koop zijn die elk op hun eigen manier vocht inbrengen in uw instrument, wanneer dat nodig is. Was dat vroeger in de strenge winter (met weer die wind uit het oosten), tegenwoordig is dat vrijwel ook aan de hand in de zomer, als de wind wederom uit die hoek vandaan komt.

Wat is de ideale situatie?

Uw piano heeft vocht nodig, maar niet teveel. Een digitale luchtvochtigheidsmeter geeft de hoeveelheid vocht in de lucht aan in procenten. De optimale RLV ligt tussen de 45 % en de 55 %. De temperatuur moet ook niet veel wisselen tussen de 16 en 21 graden Celsius.

Eronder is niet goed, maar daarboven ook niet. Teveel vocht leidt tot vast lopen van onderdelen, leidt tot ergernis, zwaar spelen, schimmel, (als schimmel in uw hout zit, is het schoon te maken, maar het komt altijd weer terug), roest, en uiteindelijk tot een waardevermindering van uw instrument.

Te weinig vocht leidt tot veel te licht spelen, speling, bijgeluiden, lijm die loslaat, scheuren in de houten delen zoals in de ribben/zangbodem/kammen of stemblok.

Wat kost het?

Eerste keer stemmen?

Voordat ik ga stemmen, is het belangrijk dat ik de piano inspecteer om te weten of de piano wel te stemmen is. Alles hangt af van de staat van de piano, van de wensen van de klant, en natuurlijk de klimatologische omstandigheden.

Als het resultaat positief is, maak ik de binnenkant schoon en zoek ik op hoe oud uw piano is. Wanneer nodig geef ik u eventueel een beredeneerd plan van aanpak, dit uiteraard geheel vrijblijvend.
Staat de piano nog goed op toon / stemming tussen de 439-441 Hz? Dan ben ik minder lang bezig, en kost de 1e keer € 105,-. Meestal zijn de piano’s naar veel lagere aantallen Hertz gezakt, zodat er meerdere stemmingen nodig zijn om de piano optimaal te laten klinken. Dan reken ik 1,5 tarief voor 2 stembeurten.

Stemtarieven

Mijn stemtarieven zijn gebaseerd op tijd. Het duurt vaak een uur en kost € 115,- incl. BTW en voorrijkosten. Voor Harderwijk, Ermelo, Putten en Hierden reken ik geen reiskosten. Alles wat daar buiten valt, reken ik € 0,33 per km.

Als service bel / app / mail ik u 1x of 2x per jaar om een stemafspraak te maken. U kunt dan ook zelf aangeven of u dat nodig vindt of niet. Maar stelt u het stemmen uit en zijn de klimatologische omstandigheden van de ruimte niet optimaal dan kunt u ervan uitgaan dat de volgende stembeurt meer kost, omdat ik meer moeite moet doen om de piano goed te stemmen en te houden.

Altijd vrijblijvend advies

Ik probeer samen met u de klimatologische omstandigheden voor uw instrument zo goed mogelijk te creëren, op die manier blijft uw piano het beste op stemming en in goede conditie.

Onderdelen van piano’s en vleugels zijn aan slijtage onderhevig en hebben naast het stemmen ook ander onderhoud nodig, als u dat net als ik, ook belangrijk vindt. Ik kijk gericht naar wat nodig is, wat u belangrijk vindt, en niet onbelangrijk, wat u ervoor over heeft.