De piano

Haar geschiedenis
Bij piano’s en vleugels draait het eigenlijk voor het grootste gedeelte om de overbrenging van energie.
Lees verder
De vinger beroert een toets met een bepaalde kracht, met als gevolg een toon die ten gehore wordt gebracht. Het mooie van dit instrument is, dat je zelf kan bepalen, of je een zachte toon wilt of een harde, naarmate je er meer energie in stopt. Zo zou het in de praktijk moeten zijn, helaas is die anders, hieronder een uiteenzetting door de tijden heen.
^

1880 – 1930

De begin en bloeitijd van de pianobouw, ontelbare merken/fabrieken, ieder met eigen patenten, uitvindingen, wereldtentoonstellingen, enz enz. Alles werd in het werk gesteld, om zo mooi mogelijke instrumenten te bouwen, veelal met de hand en met een hoop liefde.
^

WO II

Tijdens de 2e wereldoorlog liggen de fabrieken die de crisis eind jaren 20 hebben overleefd, grotendeels stil, en zorgen grotendeels voor oorlogstuig.
^

Jaren 60-70

Opkomst van de welvaart in Europa. Er is veel vraag naar (goedkope) piano’s. Fabrieken draaien overuren met als gevolg dat ze de vraag niet aan kunnen, wat weer ten koste gaat van de kwaliteit.
^

Midden jaren 90

Wederom een crisis en een overschot aan piano’s. Eind jaren 80, DDR verleden tijd, opkomst Chinese markt met veel stickerpiano’s en fantasie namen.
^

2011 tot heden

In 2011 is Pianogemak opgericht en gevestigd in Harderwijk.

Vroeger en nu

#

Vroeger

Meer tijd bijv. om hout te drogen
Meer aandacht voor het instrument als geheel
Andere kijk op het instrument (niet commercieel)
Meer dynamiek en emotie in het instrument
$

Nu

Minder merken, meer potentieel, commercieel
Meer keus, minder kritisch, minder waarde,
Andere manier van produceren